Open Boek: opleiding leescoördinator

Open Boek: opleiding leescoördinator

De opleiding is in 2021 geheel herzien en daardoor ook interessant voor leescoördinatoren die vóór september 2021 zijn geschoold!

Waarom een leescoördinator op school?

Een leescoördinator is de aanjager van lezen binnen een school. Hij of zij stimuleert een aanpak van effectief en motiverend leesonderwijs waarin jeugdliteratuur een centrale plaats heeft.

Een leescoördinator is een duizendpoot. Zijn of haar takenpakket bestaat uit het ontwikkelen van een visie op lezen, het opstellen van een jaarplan, het –samen met de bibliotheek- zorgen voor een aantrekkelijke boekencollectie, het schoolbreed deelnemen aan leescampagnes, en het zorgen voor deskundigheidsbevordering van het team. Daarnaast zorgt een leescoördinator ervoor dat er een aanpak voor lezen is, die optimaal bijdraagt aan leesmotivatie en leesvaardigheid. Idealiter zijn er twee leescoördinatoren per school, verdeeld over de onder- en bovenbouw.

Open Boek 3.0

In de opleiding leren cursisten verschillende boeksoorten kennen, werken ze met actuele kinder- en jeugdboeken en afwisselende leeswerkvormen. Uitgangspunt is om teksten tot leven te laten komen en kinderen leren teksten te interpreteren. Hierbij komt betrokkenheid bij teksten en leesmotivatie tot stand: noodzakelijke voorwaarden voor leesvaardigheid en leesbegrip. Doet je school mee aan de Bibliotheek op School? Dan maakt het opleiden van een leescoördinator deel uit van deze aanpak.

Meer weten over de inhoud van de cursus?

Kosten en duur van de cursus

De cursus is gratis voor leerkrachten van scholen met een Bibliotheek op school. Voor overige scholen bedraagt de cursus (incl. cursusmateriaal) €475,– (excl. BTW). De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten. Tijdens de eerste 5 dagdelen wordt theorie gecombineerd met praktijk. Tijdens de laatste bijeenkomst presenteert iedere deelnemer zijn plannen en worden de certificaten uitgereikt. Voor iedere bijeenkomst staat 2,5 uur . Het handboek Open Boek zit bij de cursus inbegrepen.

Cursusdata

Najaar ’23 Hellevoetsluis
Locatie Cultuurhuis Hellevoetsluis van 15:00 – 17:30 uur. (onder voorbehoud)
Lesdagen: 25 oktober, 22 november, 13 december, 17 januari, 14 februari
Slotbijeenkomst: 13 maart

Najaar ’23 Middelharnis
Locatie Diekhuus Middelharnis van 15:00 – 17:30 uur. (onder voorbehoud)
Lesdagen: 1 november, 29 november, 20 december, 24 januari, 6 maart*
Slotbijeenkomst: 20 maart*

* De bijeenkomst van 6 maart en 20 maart vindt plaats op SBO de Wegwijzer, Hobbemastraat 4 in Middelharnis.

Irene Naaktgeboren

Irene Naaktgeboren

Onderwijsspecialist

Aandachtsgebied/specialisme

Meertaligheid & gezinsaanpak

Neem contact op

Contact Us - Open Boek
voornaam
achternaam
Ik meld me aan voor de cursus in
Wij maken gebruik van de Bibliotheek op school