Schrijver op bezoek primair onderwijs

Schrijver op bezoek primair onderwijs

Geplaatst op

Een schrijversbezoek is een zeer motiverende en leuke manier van leesbevordering, waarbij de kinderen actief worden betrokken bij het werk van een enthousiaste schrijver. Leerlingen maken kennis met de auteur en diens werk. De schrijver vertelt over het schrijverschap, leest voor uit eigen werk, is interactief bezig met de leerlingen en geeft natuurlijk antwoord op alle denkbare vragen!

(op de foto: Leesconsulent Mario en kinderboekenschrijver Tosca Menten)

Waarom kiezen we voor schrijversbezoeken?

‘Lezers worden gemaakt door lezers’ aldus leesbevorderaar Aiden Chambers, maar daarnaast worden lezers ook gemaakt door schrijvers. Met Schrijver op bezoek worden jaarlijks honderden kinderen uit groep 6 van het primair onderwijs geïnspireerd om in het boek van hun favoriete of nog te ontdekken schrijver te duiken.

In 2018 verscheen de onderzoekspublicatie Dichter bij de schrijver, dichter bij lezen wat ‘de opbrengsten van schrijversbezoeken in primair en voortgezet onderwijs’ in kaart bracht en wat bleek: een derde van de basisschool leerlingen begrijpt een boek beter dankzij het schrijversbezoek en ruim de helft wil meer boeken lezen van de schrijver die ze hebben ontmoet.

Inspiratie!

“We hebben allemaal een schatkist bij ons, dat is namelijk je eigen brein, waar je alles in opslaat wat je meemaakt en meer heb je niet nodig om ontelbare verhalen te verzinnen.” -Schrijver Annejan Mieras tijdens haar schrijversbezoek.

Kinderen konden tijdens de bezoeken o.a. de gewonnen gouden griffel van Gideon Samson bewonderen, een zwaardgevecht aangaan met ‘ridder’ Thijs Goverde en met Jonne Kramer bijzondere boekpersonages verzinnen.

Natuurlijk hadden de kinderen zich goed voorbereid met bijzondere vragen, zoals:

  • Is de hoofdpersoon gebaseerd op hoe je zelf was als kind?
  • Zijn de tekeningen van de personages in het boek hoe je ze zelf had voorgesteld of heel anders?
  • Bedenk je eerst het verhaal en ga je dan schrijven of andersom?

Dit jaar namen in het primair onderwijs 26 scholen deel met 32 groepen. Vooraf ontving iedere klas een uitgebreide PowerPoint-presentatie met achtergrondinformatie over de schrijver. Naast de bovenstaande schrijvers waren ook Tosca Menten, Kevin Hassing, Manon Sikkel, Marco Kunst, Ilona de Lange, Yorick Goldewijk, Sanne Rooseboom, Anke Kranendonk en Janneke Schotveld te gast.

En hun boeken? Die halen de kinderen na afloop natuurlijk massaal uit de schoolbibliotheek!

Uit de kunst!

Schrijversbezoeken in Nissewaard worden mogelijk gemaakt door het programma Uit de kunst! van gemeente Nissewaard. Uit de kunst! is een programma van het Platform Binnenschoolse Cultuureducatie (BCE) wat culturele instelling financieel de mogelijkheid biedt iets bijzonders in het regulier lesaanbod in te passen.

(naast het aanbod primair onderwijs bieden we hetzelfde aan voor klassen 1, 2 van het voortgezet onderwijs)

Schrijver op bezoek 2021/2022 voor primair onderwijs in cijfers

Schrijvers 0
Scholen 0
Groepen 0
Kinderen 0

Schrijvers boeken

Voor het boeken van schrijvers werkt de bibliotheek samen met organisaties als De Schrijverscentrale en De Schoolschrijver. Wil je tips over welke schrijver geschikt is voor jouw school of kunnen we ondersteunen met collectie? Neem contact met ons op.

Carola Kerpel

Carola Kerpel

Leesconsulent

Aandachtsgebied/specialisme

Jeugdliteratuur & Dokter Leesplezier

Neem contact op

Contact Us - Carola
voornaam
achternaam