Ook tussen de geiten kun je praten over voorlezen

Ook tussen de geiten kun je praten over voorlezen

Geplaatst op

Hoe leuk en fijn is het voor ouders om samen met je kind in de weer te zijn met boeken en taal? Dat hebben we verschillende ouders laten ervaren tijdens de landelijke BoekStartdag op 11 juni. Ook de dag erna waren onze (voor)leesconsulenten op pad om de mooiste verhalen voor te lezen en om met ouders in gesprek te gaan over het belang van voorlezen.

Voorlezen tussen de geiten, al hangend aan een touwbrug of in de knusse voorleeshoek van de bibliotheek? Voorlezen kan echt overal! Daarom trokken we erop uit. We bezochten Kinderboerderij de Kerkestee in Hellevoetsluis, speeltuin De Blije Wei in Middelharnis, Kinderboerderij de Trotse Pauw in Spijkenisse en de bibliotheekvestiging in Brielle om de allerleukste, grappigste en mooiste verhalen voor te lezen aan kinderen en hun (groot)ouders. Want door regelmatig voor te lezen worden onze kleintjes later hopelijk grote lezers.

Naast dat voorlezen een mooi contactmoment is samen met kinderen, is het ook ontzettend belangrijk. Jonge kinderen die dagelijks worden voorgelezen hebben een grotere woordenschat en een betere taalontwikkeling. Zo wordt er een stevig fundament gelegd om later met een volle rugzak vol woorden en boekenkennis naar de basisschool te gaan. Een belangrijke boodschap, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen.

'Boe!' zegt de koe

Veel gezinnen met baby’s en peuters konden deze dagen kennismaken met BoekStart en de bibliotheek. Er was een veelzijdige collectie baby- en dreumesboekjes waar kinderen in konden kijken. En de kleintjes konden genieten van de verhalen ‘Boe! zegt de koe’, ‘Ik ben zo blij’ en ‘We hebben er een geitje bij’.

We hebben veel ouders gesproken. Zij waren aangenaam verrast door de voorleesmomenten en blij met de uitgebreide informatie. Voor de luisteraars was er ook nog een leuke verrassing. Ze gingen naar huis met een boekje van Sam en Julia van het Muizenhuis, een origineel Boekstartwashandje en de Boekstartwaardebon. Met de bon kunnen ouders hun kind gratis lid maken van de bibliotheek.

Wil je ouders helpen om thuis meer voor te lezen? Laat hen weten dat kinderen gratis lid kunnen worden van de bibliotheek! Kinderen van nul tot twee jaar ontvangen het gratis BoekStartkoffertje dat gevuld is met boekjes, kortingsbonnen en meer leuks. Ook handig om te delen zijn voorleestips voor ouders en ouders te wijzen op de BoekStart App.

Wil je zelf meer informatie of weten wat we nog meer kunnen doen om meer aandacht te creëren voor voorlezen, neem dan contact met ons op.

Dorien 't Jong

Dorien 't Jong

Voorleesconsulent

Aandachtsgebied/specialisme

BoekStart & poëzie

Neem contact op

Contact Us - Dorien
voornaam
achternaam