Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem

Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem

Geplaatst op

Dat de motivatie om te lezen daalt is welbekend. Sterker nog gebrek aan leesmotivatie wordt tegenwoordig als een serieus leesprobleem beschouwd. En dan zijn er ook kinderen die de motivatie wel hebben, maar waarvoor goed lezen niet makkelijk is. Reden voor ons om daar met het hele team in te verdiepen.

Een buitengewoon buitenbeentje

Neem bijvoorbeeld Steven, een langzame lezer. Zo langzaam dat hij twee jaar achterloopt ten opzichte van de rest van de klas. Hoewel enkele leraren zijn erg betrokken met zijn achterstand, komen ze niet tot een andere conclusie dan: hij moet beter zijn best doen. Kinderen uit de klas pesten hem om zijn achterstand, wat ertoe leidt dat hij niet voor de klas durft te komen. Hij schaamt zich, voelt zich een compleet buitenbeentje en houd zijn problemen met lezen voor zichzelf. Om te ontsnappen aan deze gevoelens, maakt hij films met een oude camera.

Dyslexie is waarschijnlijk de bekendste vorm, maar ook concentratiestoornissen, gebrek aan leesmotivatie of zelfs leesweerstand zijn veel voorkomende leesproblemen. Om het onderwijs te ondersteunen bij de herkenning en begeleiding hiervan heeft ons voltallige team leesconsulenten de training ‘Leesplezier voor kinderen met een leesprobleem’ gevolgd.

Met de Bibliotheek op school hebben veel leerlingen een divers aanbod van actuele en aantrekkelijke boeken binnen handbereik, een van de vereisten voor leesbevordering. Echter bij gebrek aan motivatie of weerstand is een goed aanbod niet voldoende. Het aanbieden van boeken is dan net zo effectief als een diëtist die spreekuur houdt in een snoepwinkel. In plaats van de nadruk te leggen op oefenen of het technisch lezen bekijken we bijvoorbeeld met de kinderen naar de vele mogelijkheden en middelen om weer plezier te beleven aan een verhaal. Leesmotivatie begint bij leesplezier en dat plezier komt voort uit het genieten van verhalen.

En of je goed kan lezen, lezen wel of niet leuk vind… iedereen houdt van verhalen. Net als Steven. Volledige naam trouwens: Steven Spielberg. Hij krijgt de diagnose dyslexie in 2007. Hij is dan 61 jaar oud en heeft op dat moment in zijn leven meer dan 25 speelfilms geregisseerd en talloze filmprijzen op zijn naam, waaronder 3 Oscars.

Het “buitenbeentje” wordt op dat moment wereldwijd als buitengewoon beschouwd. De liefde voor verhalen was groter dan de weerstand om ze te lezen of schrijven. En ondanks dat de diagnose voor de huidige generatie leerlingen vaak sneller komt, zullen ze het gevoel van schaamte wellicht herkennen. Terwijl ze niet alleen zijn. Met buitengewoon zijn is niets mis. Met gewoon zijn ook niet. Maar je een buitenbeentje voelen omdat lezen je niet makkelijk afgaat, dat is iets wat wij graag willen voorkomen.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in:

Wil je eens met een van onze leesconsulenten hierover om de tafel? Neem dan contact met ons op.

Bas Snijders

Bas Snijders

Senior Onderwijsspecialist

Aandachtsgebied/specialisme

Deskundigheidsbevordering & collectie

Neem contact op

Contact Us - Bas
voornaam
achternaam

Dankzij de training meer te weten gekomen over de leesgesprekken en hoe waardevol deze zijn. Ideale tool voor zwakke lezers of lezers zonder leesplezier om zo het leesplezier weer terug te brengen.

Leesconsulent Mario

Leuk om tijdens een leesgesprek meer te weten te komen van het kind en zijn/haar wereld.
Wat meer diepgang dan het vluchtige contact wat je hebt in de klas tijdens een boekpromo of lesje van een uur.

Leesconsulent Carola

De training gaf bewustwording hoe kinderen een leesprobleem ervaren. En benadrukte (nogmaals) dat het gigantisch belangrijk is dat kinderen zich gezien voelen. Dat kinderen door het vertrouwen dat ze krijgen durven te praten over de leesproblemen zonder het gevoel te krijgen tekort te schieten. En dat een leerkracht/ leesconsulent werkelijk doordringt tot het probleem van geen leesplezier ervaren.

Voorleesconsulent Dorien

Een interactieve training, waarin we geluisterd hebben naar en met elkaar gepraat hebben over de mogelijkheden om aan de slag te gaan met kinderen met leesproblemen. Fijn om niet alleen een overzicht te krijgen van de vele opties, maar ook om hier gelijk mee aan de slag te gaan en hier met elkaar ideeën over uit te wisselen.

Onderwijsspecialist Daphne

De trainingen heeft nieuwe inzichten gegeven over luisterlezen.
Het was heel zinvol om kindgesprekken uit te proberen en te ervaren hoe het is. Super fijn om te merken dat je kinderen lachend met een stapel boeken weg kunt laten lopen!

Leesconsulent Irene