Hoezo zomerleesdip? “Moet je zelf het boek maar lezen!”

Hoezo zomerleesdip? “Moet je zelf het boek maar lezen!”

Geplaatst op

“Meester, een naald en een speld gaan samen zwemmen. Waarom gaat de naald al heel snel uit het water?” Nog geen halve tel en hele glimlach later volgt het antwoord al: “hij kreeg water in zijn oog”. Met gepaste trots lacht de nu vierdegroeper om de grap die hij zich deze zomer eigen had gemaakt met behulp van het moppenboek: Kom maar op met die mop!.

Want voor de zomer ontvingen een kleine 500 kinderen uit groep 3 en 4 van ons een gratis vakantieleestas. Een feloranje leespakket met o.a. een leeslijst, een folder over de digitale bibliotheek, een folder met tips voor ouders, een uitnodiging voor een zomerleesfeest en natuurlijk boeken. Geleende boeken uit de schoolbibliotheek, een leesboek en een moppenboekje om zelf te houden. Een mooie aanzet om het vakantielezen onder kinderen en ouders te stimuleren en de zomerleesdip te voorkomen.

Een project dat Stichting Lezen en het Jeugdeducatiefonds met steun van Stichting de Versterking kon aanbieden aan ongeveer honderd scholen die aangesloten zijn bij het Jeugdeducatiefonds. De keuze voor de scholen deden we o.a. op basis van demografische- en monitorgegevens. Met de monitor de Bibliotheek op school kijken we om het jaar naar de leesbeleving en -motivatie onder leerlingen vanaf groep vijf. Op deze manier konden we de beperkte beschikbaarheid van tasjes inzetten voor de kinderen en ouders die er het meeste baat bij hadden.

Op iedere school deden we een zomerse introductieles met voorlezen, een boekpromotie, het uitdelen van de materialen en soms een complete zomeruitleen met boeken uit de schoolbibliotheek. Ook ouders waren hierbij aanwezig. Om iedereen ook enthousiast te maken om in de zomervakantie hun weg naar de bibliotheek vestiging te vinden, werden kinderen uitgenodigd voor een zomerleesfeest met Maranke Rinck en Martijn van der Linden, makers van Bob Popcorn, een boekenreeks voor beginnende lezers die leesplezier ademt. En popcorn.

Nieuw schooljaar

Inmiddels is het nieuwe schooljaar alweer in volle gang. In de eerste lessen van het schooljaar werd er nog volop teruggegrepen naar zomerlees activiteiten. Van taalspelletjes op vakantie tot gebruik van de vakantieleesapp. “Eerst werd ik nooit voorgelezen, nu kan ik niet meer slapen zonder” zwijmelt een meisje in groep 5. En de beste reactie kwam toch in de vorm van een mop:
“Het is groen en het skiet van de berg?”
“Geen idee.”
“Zeg ik lekker niet, moet je zelf het boek maar lezen.”

En zo is het. Zelf goed kunnen lezen is geen grap, maar wel het allerleukste.

Vakantielezen 2022 in cijfers

deelnemende schoollocaties 0
groepen bezocht 0
tasjes uitgedeeld 0
ouders aanwezig tijdens aftrap 0
kinderen bij het zomerleesfeest 0
Bas Snijders

Bas Snijders

Senior Onderwijsspecialist

Aandachtsgebied/specialisme

Deskundigheidsbevordering & collectie

Neem contact op

Contact Us - Bas
voornaam
achternaam